.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.16.130.155
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




UA-2010: підсумки насиченого року

Для українського сегменту Інтернет 2010 став періодом розміреного поступального розвитку. Статистики та аналітичні групи ще підбивають остаточні результати, але вже в другому кварталі в країні налічувалося 12,6 мільйонів регулярних користувачів, а глибина проникнення Інтернет-доступ досяг 32% (такі дані агентства InMind).

Цьому рівню розвитку ринку відповідала і зросла потреба корпоративних та приватних користувачів у реєстрації все нових та нових доменних імен. Так, ще у лютому 2010 року кількість доменів, зареєстрованих у UA, перейшла за півмільйон. Ось ще одна цікава "кругла" - буквально "під завісу" року в домені com.ua було делеговано 200-тисячне ім'я.

Новим етапом у розвитку доменного простору України стала реєстрація кириличних доменів (IDN), розпочата 19 жовтня 2010 року. І бізнес, і рядові користувачі отримали у своїй безліч нових можливостей. Це і розширення доступного діапазону імен, і простота набору та пошуку потрібних сайтів, легкість запам'ятовування та диктування назв доменів, а також додаткові ефектні ходи в рекламі. Послуга швидко набула популярності, але її потенціал ще далеко не вичерпаний. Наприклад, кількість делегованих IDN в com.ua і kiev.ua ось-ось наблизиться до 10 тисяч, а при цьому на вулицях українських міст вже можна бачити білборди з кирилізованими веб-адресами.

Як і в будь-якій справі, неабияка частина роботи з удосконалення "доменного" господарства України виражається зовсім не в гарних цифрах. Одним із суттєвих кроків у цьому напрямку стало впровадження на серверних кластерах компанії "Хостмайстер", що використовують технологію Anycast DNS, протоколу IPv6. Забезпечуючи підвищення безпеки та вирішуючи проблему масштабування, властиву більш ранньому IPv4, за рахунок суттєвого збільшення області групових адрес, IPv6 дає можливість підключати до мережі будь-які види електронних пристроїв, помітно підняти якість передачі інформації та скоротити час відгуку Інтернет-ресурсів.

Ще одним кроком у бік найкращих світових професійних практик з'явився введення компанією "Хостмайстер" у дію локального кореневого сервера DNS, що є "дзеркалом" одного з 13-ти кореневих серверів ICANN. Таким чином, безпека та стабільність системи DNS піднялися ще на один ступінь, а доступ до сервісів мережі став для користувачів України ще швидше.

Системна діяльність у такій специфічній галузі неможлива без міжнародних зв'язків та активних контактів із професійною спільнотою. У вересні 2010 року компанія "Хостмайстер" стала співорганізатором Першого Українського Форуму з управління Інтернет (IGF-UA). У Форумі взяли участь представники бізнесу, державних та міжнародних організацій. Зарубіжні фахівці, зокрема представники Ради Європи з питань управління Інтернетом та інформаційного суспільства, ICANN, ISOC, "Європейської Медіа Платформи",- поділилися своїм досвідом у галузі управління глобальною мережею та організації взаємодії між усіма учасниками цього процесу. Обговорювалася проблематика розвитку інформаційного суспільства на України, боротьби із кіберзлочинністю, розвитку вітчизняного домену.

Також восени 2010 року ТОВ "Хостмайстер" стало одноосібним засновником компанії "Комунікаційні системи ЛТД". Тим самим переведені на більш високий рівень взаємини компанії з ICANN та іншими міжнародними Інтернет-організаціями.

Завершальною подією року стало чудове свято - "повноліття UA". Віно символізував не лише 18-річчя з моменту делегування домену, не тільки вступ Інтернет-ринку в пору розквіту. Цього разу "день народження домену" змусив подумати і про те, що вже виросло ціле покоління, яке не представляє Україну поза мережею.

Інтернет-гуру, фахівців з усіх кінців країни, які відповідають за безперебійну роботу доменної інфраструктури, у Залі урочистостей Кабінету Міністрів України вітали та нагороджували почесними знаками та дипломами представники державних організацій, народні депутати, керівники галузевих асоціацій. А "доменні майстри", у свою чергу, дякували всім тим, хто допомагав і допомагає їм у щоденній копіткій роботі: реєстраторам, колегам з ІТ-компаній, державним та громадськім діячам.

Новий, 2011 рік, безсумнівно, принесе в .UA нові справи, нові ідеї та напевно - нові події.

25.01.2011