.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 54.196.27.122
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Домен .UA та права інтелектуальної власності в Україні

В українських судах продовжується розгляд справи за позовом Google Inc. проти української компанії ТОВ "Гоу Огле".

Сам собою цей факт не привернув би уваги громадськості, тим більше, що саме таким чином міжнародний гігант заходив на ринки наших найближчих сусідів - Росії та Білорусі, відсудивши на свою користь домени google.ru та google.by. Викликає подив, що Google Inc. притягує до розгляду справи Адміністратора домену .UA - компанію "Хостмайстер".

Компанія "Хостмайстер" не надає послуг кінцевим споживачам безпосередньо та не має жодних договірних відносин із відповідачем - ТОВ "Гоу Огле". Схема реалізації послуг з делегування доменів є дворівневою, за якою з кінцевим споживачем працюють виключно компанії-реєстратори.

Відповідно до вищесказаного, рекомендаціями Всесвітньої організації інтелектуальної власності, ICANN та міжнародної практики розгляду доменних спорів, Адміністратор домену .UA - компанія "Хостмайстер" не може виступати в ролі відповідача за позовом Google Inc.

Згідно з угодою між урядом України та Всесвітньою організацією інтелектуальною власності, "Власник загальновідомого знака має право вимагати рішення компетентного органу, щоб реєстрант конфліктуючої назви домену анулював чи передав його власнику загальновідомого знака", а значить, позов має бути пред'явлений виключно відповідачу - ТОВ "Гоу Огле", але не компанії "Хостмайстер".

При делегуванні домену .UA існує єдина процедура делегування доменів та внесення змін до домену - лише за запитом реєстратора, який діє за дорученням реєстранта - у цьому випадку, компанії ТОВ "Гоу Огле". Взаємини Адміністратора домену .UA та реєстратора регулюються підписаним Договором, порушення якого передбачає юридичні та фінансові санкції. Проведення Адміністратором домену .UA будь-яких дій з доменами, делегованими реєстраторам, без їх запиту, є прямим порушенням чинного Договору та законодавства України.

Вимога самостійного втручання Адміністратора домену .UA у роботу автоматизованої системи доменних імен та адресації, яка є частиною загальної міжнародної системи Всесвітньої мережі Інтернет, не допустимо та неприйнятно для функціонування та безпеки Інтернет-спільноти в цілому.

В той же час ТОВ "Хостмайстер" здійснює супровід домену .UA в точній відповідності до законодавства України та діє в рамках правового поля. Як законослухняна компанія, ТОВ "Хостмайстер" виконає припис суду.

09.07.2010