.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 184.72.135.210
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Публічні домени в українській транслітерації

Адміністратори .UA ccTLD прийняли рішення про резервування як публічних доменів транслітерацій україномовних назв для більшості українських географічних доменів.

Географічні публічні домени відповідно до зонових кодів телефонної нумерації були делеговані на конференції українських Інтернет-фахівців у Славську у січні 1993 року – через місяць після делегування домену верхнього рівня коду країни – UA (.UA ccTLD). Ці домени були переважно транслітераціями російськомовних назв міст (kiev.ua, kirovograd.ua, sebastopol.ua тощо). З переходом Інтернету з експерименту на технологію з'явилися додаткові вимоги до назв географічних доменів та передумови для обговорення альтернативних імен для них. У грудні 1997 року було делеговано альтернативні дволітерні назви для всіх географічних публічних доменів, що полегшують їх запам'ятовування та написання (ivano-frankivsk.ua - if.ua; zaporizhzhe.ua - zp.ua, khmelnitskiy.ua - km.ua і т.д.). Тоді ж у грудні 1997 були сформульовано основні засади запровадження альтернативних доменів другого рівня:

  1. Збереження всіх старих імен. Альтернативні імена вводяться не щоб замінити всі старі, а щоб усунути властиві їм недоліки.
  2. Нові зони створюються порожніми, відкритими для нової реєстрації.
  3. Альтернативні домени делегуються тій самій адміністрації.
  4. Для новостворених імен допустима реєстрація як у нових, альтернативних, і у старих доменах за бажанням власника домену. У уникнення конфліктів імен та для забезпечення можливості міграції неприпустима реєстрація одного і того ж імені у традиційному та альтернативному домені різними суб'єктами.

Відповідно до цих принципів ведеться робота з розробки процедури делегування доменів, що забезпечує виконання сформульованих адміністратором домену .UA Дмитром Кохманюком, технічним адміністратором домену .UA Ігорем Свиридовим та ТОВ "Хостмайстер" основних цілей:

  1. Назви географічних доменів в українській транслітерації резервуються.
  2. Домени в українській транслітерації працюватимуть як дзеркальні до вже існуючим географічним доменам.
  3. Домени передаватимуться на обслуговування виключно адміністраторам відповідних географічних доменів. Передача стане можливою не раніше осені 2008 року і лише за умови, що Правила географічного домену будуть приведені у відповідність до Правилами домену .UA.

Список зарезервованих доменів (станом на 26 грудня 2007 року):

krym.ua
vinnytsia.ua
dnipropetrovsk.ua
zhytomyr.ua
zaporizhzhia.ua
kyiv.ua
mykolaiv.ua
odesa.ua
rivne.ua
sevastopol.ua
kharkiv.ua
khmelnytskyi.ua
cherkasy.ua
chernivtsi.ua
chernihiv.ua
26.12.2007